Webbdesign, programmering och allt som hör där till

Webbdesign

Välja rätt färg

Färger är extremt viktiga och färger påverkar oss på många sätt. En del färger är lugnande, andra uppiggande och en del gör oss illa till mods. När du tillverkar eller designar en webbplats, som en hemsida, blogg eller något annat, är det viktigt att du tänker igenom noga vilka färger du väljer. Du vill inte att besökaren ska lämna sidan innan den ens har sett vad du erbjuder.

Färger spelar alltså en nyckelroll i att visa vem du är, göra dig unik och de bör även stärka ditt varumärke eller innehåll. Du vill ha färger som påverkar, men inte på ett negativt sätt. Några enkla saker att förhålla sig till när du väljer färger är:

  • Att inte välja gul bakgrund, eftersom det är väldigt ansträngande för ögonen och besökaren lär lämna din sida ganska fort. Likaså ska du inte välja svart, eftersom din text begränsas färgmässigt och den kan bli svårläst med vissa färger.
  • Att välja max tre olika färger, som du sedan håller dig till. Kanske använder du dig redan av färger i din logga, låt då dessa färger även avspeglas på din webbsajt.
  • Använd naturliga färger, som inte skriker något till besökaren. Inte många tycker om hetsiga och skrikiga färger och det är lätt att få fel intryck när man hamnar på en sådan sida, som faktiskt av många kan tolkas som väldigt oseriös.
  • Det är bra om din sida är dynamisk, vilket innebär att du ska använda dig av kontraster när det gäller länkar och knappar. Då blir de lättare att ta till sig. Det ska vara en tydlig skillnad mot bakgrunden och inte flyta in i bakgrunden och försvinna.
  • Det finns färger som är bra vid marknadsföring och det är bland annat den blå färgen. Den skapar förtroende och kvalitet. Vill du ha en ”call to action” färg, en färg som får folk att agera, ska du välja rött, grönt eller gult.

Håller du dig till dessa enkla råd, klarar du dig bra och undviker de mest vanliga misstagen. Be gärna någon i din familj, en kompis eller en kollega att titta på sidan innan du publicerar den och se vad deras reaktioner blir.